Paisatge i natura

L’espai natural està format per boscos mixtos d’alzinars, rouredes i pinedes. Destaquen la font dels Rajolins, la vall d’Espinau i els excel·lents miradors del Castellot i Sant Miquel de Coma-de-roure.

La fauna és abundant i diversa, s’hi han inventariat unes 1600 espècies de fauna. S’hi poden trobar ocells comuns com l’àguila marcenca, el mosquiter, el gaig, el pit-roig, etc. o alguns de més difícils de trobar a Catalunya com el picot verd, el picot negre i el picot garser, i també mamífers com el toixó, el gat mesquer, el senglar, la guineu i la fagina. En indrets puntuals i no gaire lluny del nucli principal, s’hi poden observar colònies de diverses espècies de papallones.

Apartat geològic

La natura a Beuda ha estat marcada per un fet geològic, l’aflorament de guix més important dels Pirineus. La pedrera d’alabastre ha estat aprofitada des d’època romana; hi ha nombroses imatges religioses tallades amb alabastre de Beuda, sobretot de la zona d la corona d’Aragó i del sud de França, destaquen les de les tombes dels reis catalans del monestir de Poblet.